Undi selebriti pilihan Artis ABPBH 35

Undi selebriti pilihan anda mengikut kategori ABPBH yang telah dipertandingkan pada tahun ini

BERITA ABPBH

Liyana sempat berbakti kepada arwah ibu buat kali terakhir

12 May 2023 | Serimah Mohd Sallehuddin

[email protected],my

KUALA LUMPUR: Pemergian bonda tercinta, Allahyarham Habsah Simpon, 65, akibat kanser limfoma tahap empat disifatkan pelakon, pengarah dan penyanyi, Liyana Jasmay umpama kehilangan kawan baik.

Liyana tidak menyangka penyakit dihidapi arwah ibunya menyerang dengan terlalu pantas.

Bagaimanapun, pelakon filem Papadom itu reda dengan pemergian arwah yang mengikut jejak langkah bapanya, Allahyarham Datuk Jasmay Md Shah yang meninggal dunia akibat kanser paru-paru pada 2021.

"Arwah mulanya hanya mengalami sakit mata, malah sempat menjalani pembedahan mata di sebuah pusat perubatan swasta kerana mengadu pandangannya kabur.

"Pada 28 Mac lalu, saya membawa arwah ke unit kecemasan kerana kelihatan pelik seperti tidak dapat mengimbangkan badan.

"Dari pemeriksaan doktor mendapati terdapat tumor pada otak arwah, Dalam masa tidak sampai dua minggu, mama tidak boleh bercakap dan kemudiannya, dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur (HKL)," katanya ketika ditemui pada majlis pengebumian arwah ibunya di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kemensah, Hulu Klang, petang ini.

Liyana berkata, ibunya dirawat di Wad Kebergantungan Tinggi (HDW), HKL sejak 14 hari lalu dan keadaannya lemah.

"Sebenarnya saya rasa tidak sedap hati sejak Khamis lalu apabila melihatkan keadaan arwah semakin lemah.

"Sejak Isnin lagi, arwah memang sudah tidak sedar. Saya minta pihak hospital supaya sentiasa mengemaskini keadaan kerana tidak mahu arwah 'pergi' berseorangan.

"Alhamdulillah, pihak hospital menghubungi saya jam 4.30 pagi memaklumkan keadaan arwah tenat. Kami empat beradik dan menantu berada di sisi saat arwah menghembuskan nafas yang terakhir," katanya kepada BH Online.

Walaupun sedih atas kehilangan arwah ibu, namun Liyana berpuas hati dapat berkhidmat buatnya untuk kali terakhir. - NSTP/Serimah Mohd Sallehuddin
Walaupun sedih atas kehilangan arwah ibu, namun Liyana berpuas hati dapat berkhidmat buatnya untuk kali terakhir. - NSTP/Serimah Mohd Sallehuddin

Ujar Liyana lagi, walaupun sedih atas kehilangan arwah, namun berpuas hati dapat berkhidmat untuknya buat kali terakhir.

"Saya puas hati dapat menjaga arwah selama 11 hari di rumah kerana mama tidak mahu pembantu rumah menjaganya.

"Jadi, saya bawa arwah tinggal bersama saya. Agak mencabar juga kerana perlu memberi arwah makan menerusi tiub.

"Saya rasa mama terlalu rindukan arwah papa," katanya.

Terdahulu, jenazah Allahyarham Habsah selamat dikebumikan selepas solat Jumaat.

Selain Liyana, 35, Habsah dikurniakan tiga cahaya mata iaitu Juzaili Jasmay, 46, Faradilla Jasmay, 43 dan Adriana Jasmay, 41.

Turut hadir penghormatan terakhir termasuklah Datuk Rosyam Nor, Datuk Afdlin Shauki, Zul Huzaimy, Zul Ariffin, Gayatri Su Lin Pillay, Datin Paduka Umie Aida dan ramai lagi.